15/09/2020Inga kommentarer

Tacksamhet förbättrar ditt liv!

Flera studier som är oberoende av varandra visar att tacksamhet:

  • minskar stress
  • förbättrar sömn
  • minskar negativa känslor (som t.ex.avundsjuka)
  • minskar fysisk värk
  • ökar självkänslan
  • förbättrar självförtroendet
  • ökar dina sociala kontakter
  • stärker dina relationer

Tacksamhet är nyckeln till ett gott liv.

Det innebär inte att man har allt men jag är tacksam för det jag har. 

Tacksamhet är underskattad i dagens värld. det borde inte behövas studier som måste bekräfta för oss att tacksamhet faktiskt är viktigt för att kunna känna livsglädje.

Tacksamhet är inte samma sak som att ha en positiv inställning. Tacksamhet är att inse att ingenting är given. Vi har nog corona pandemin att tacka för att vi har insett det.  Jag höll en kurs i Södra Finland under de senaste dagarna. När vi skildes åt var det ingen av deltagarna som sa ”vi ses i november igen” (kursen fortsätter då). Utan man sa hejdå och uttryckte förhoppningen att vi kan ses igen i november. Vem skulle sagt så för ett år sedan? Pandemin har har hjälpt oss att vi inte längre tar saker för givna.

Att känna tacksamhet också i svåra tider ger ett lugn och stämmer oss optimistisk trots alla omständigheter. Banden i många familjer har stärkts under det senaste halva året,  vänner hjälper sig ömsesidigt och företag ser över sina värderingar. 

Vi glömmer allt för lätt att livet är en gåva. 

Minns du någon som än är vid liv som har varit viktig för dig och som du vill tacka för allt hon/han har gjort eller betytt för dig? Varför inte ta sig tid att tacka den där människan antingen personligt eller med ett handskrivet brev?

22/08/20202 Comments

Trappa eller hiss?

Som coach och föreläsare träffar jag dagligen på företagare, chefer, tränare och idrottare som vill utvecklas och bli bättre på alla plan. Och helst ska det gå snabbt. Trappan faller därför för många bort när det står och faller mellan att välja trappan eller hissen. Trappan tar för lång tid. Är det verkligen så?

Att ta hissen

Det som ser ut att vara det överlägset snabbaste alternativet, kan vara en fälla. Bara att leta efter hissen i en byggnad kan ta sin tid. Sen när man äntligen har hittat den är den inte på plats eller i värsta fall finns en lapp med ”Hissen ur funktion”. Är den inte ur funktion behöver man ofta vänta länge, mycket länge. Och kommer hissen sen äntligen så stannar den ibland inte ens på din våning eller så är den fullsmockad med folk och det finns ingen plats för dig. Om du har tur att det finns plats för dig så är luften ofta utan syre och det luktar svett. 

Ett annat känt fenomen är att hissen går åt fel hål, du vill uppåt men hissen är på väg neråt. Eller så stannar den på varje våning och du måste inse att trappan skulle ha varit ett betydligt snabbare alternativ.

Att ta trappan

Bestämmer du dig att ta trappan så är du medveten om att det innebär några nackdelar:

Det innebär en ansträngning och man kan bli svettig. Och… nå egentligen var det allt.

Samtidigt innebär alternativet ”trappa” många fördelar:

Du vet ganska exakt hur länge det kommer att ta.

Du har själv full kontroll över hur snabb du går.

Det är så gott som aldrig trängsel uppåt i en trappa.

Du behöver inte vänta utan du kan starta omedelbart.

Du gör något för din fitness.

Att gå i trappan eliminerar risken att bli fast.

Du och bara du är ansvarig för hur du kommer framåt resp. uppåt. Du är inte beroende av elektricitet eller teknik.

För att alternativet ”trappa” verkligen blir en framgång gäller det att ta i beaktande följande:

Du måste veta till vilken våning du vill.

Fördel att vara fit. Åt andra sidan kommer fitness med att gå i trappor.

Om du har bestämt dig att ta trappan för att bli en framgångsrik företagare, ledare, idrottare, coach, föreläsare, partner, mor eller far så hör av dig. Jag kommer inte att erbjuda dig skjuts med en hiss men jag följer dig med att gå i trappan antingen i form av 

Personliga samtal (boka en coaching här)

Online kursen ”Bli din bästa version av dig själv” (du kan anmäla dig här)

Min bok ”Mental träning kan förändra ditt liv” (kan beställas här)

Online utbildningen till mental coach (mer info om det kommer inom kort)

Du märker säkert att jag själv också väljer trappan 🙂

18/08/2020Inga kommentarer

Historie om coaching och två stora utmaningar för framtiden

För att förstå varför efterfrågan för coaching bara växer kan det vara intressant att veta om coachingens historie och bakgrund samt fundera lite vart coachingbranschen är på väg.

Uttrycket coaching kommer från universitetet Oxford i England och präglades på 1830-talet. Coaching var ett slangord för hjälpundervisning för studerande så att de kunde klara av sina examen. 

Varför kallades det för ”coaching”? När man ville resa från punkt A till B den där tiden måste man ta hjälp av en ”coach” (vagn som drogs av hästar).

Ville du resa till London så ”coachade” du till London. När du ville klara av Oxfords olika examen så ”coachades” du genom dessa utmaningar.

Under många decennier användes ”coaching” bara som lokal slang  uttryck. Sen när man började med professionell idrott i England använde man ordet coach för att beskriva yrket av människorna som hjälpte idrottarna för att förbättra deras prestationsförmåga. Begreppet ”coach” var född.

Vi flyttar oss ungefär 100 år fram i tiden. Ryktena går att det finns en psykiater med namnet Dr. Milton Erickson (1901-1980) som lyckas att hjälpa så gott som alla av hans patienter. Ericksons mystiska arbetsmetoder förändrade psykologin för alltid. Han blev världsberömd. Han upptäckte hur coaching fungerar (utan att man talade då om coaching).

Fram till Milton Erickson fokuserade psykologin främst på det förflutna. Man letade efter förklaringar för patientens illa mående och gick oftast tillbaka till barndomen. Men Erickson arbetade med fokus på nutiden, vad vill patienten just nu. Om vi får klarhet över patientens mål så kan vi jobba med att undanröja möjliga hinder och hitta lösningar för att komma dit.

Under 1980-talet utvecklade Tony Robbins ”Life Coaching”. han metoder var en vidare utveckling av Ericksons idéer. Han definierade också vad coaching egentligen är. Han utvecklade metoder som kan användas var och när som helst. Tony Robbins arbete har förändrat och förändrar fortfarande miljontals liv.

Just nu erövrar coaching bokstavligen världen. Det händer nu samma sak med coaching som med andra fenomen som har blivit en del av vår vardag. Utvecklingen beskrivs bäst med den så kallade ”Rogers adaptionskurva” som visar förloppet när något nytt etablerar sig bland allmänheten. Om vi tar smartphones som exempel: Det började med några få människor (the innovators) som ser möjligheterna med ett smartphone. Sen lär sig fler människor om hur ett smartphone fungerar och testar det (the early adopters). Så småningom börjar den stora majoriteten att ta smartphones till sig (early & late majority). Nu är det miljontals människor som realiserar att ett smartphone innebär massor med fördelar och något som ännu för några år sen bara har använts av teknik entusiaster används nu av alla.

Vad man har sett med smartphones håller på att hända som bäst med coaching. Först var det ett slang uttryck i Oxford… sen en lyx ”vara” för superstjärnor och idag är coachingen på väg att bli något helt normal för vem som helst.

Det innebär att det finns idag miljontals människor som funderar att anlita en coach som ännu för tio år sedan inte ens drömde om att en dag arbeta tillsammans med en coach. Det finns enormt mycket arbete för duktiga coacher!

Dagens två stora utmaningar för en coach

En coach jobbar främst genom att ställa kraftfulla frågor till sin kund för att hen själv kan komma fram till optimala lösningar. Alla coach utbildningar går ut från ovanstående faktum. Men 85 procent av alla människor som anlitar en coach förväntar sig att få hjälp i form av råd. Här finns det idag en stor diskrepans mellan konsumentens förväntningar och vad en coach har att erbjuda. Kunden vill få resultat och det är viktigare än alla fina titlar och utmärkelser en coach kan visa upp. Jag har mött hundratals coaching klienter som har varit besvikna på sin första kontakt med en coach. Ofta får jag höra: ”Hon/han frågade bara en massa frågor.” 

Coach utbildningen som JC Institutet erbjuder online med start i slutet av september tar just avstamp från dessa två utmaningarna.

Läs mer om den unika utbildningen med ett helt nytt koncept här på bloggen inom kort.

25/07/2020Inga kommentarer

Så här motiverar du dig själv och inspirerar andra!

Vägen till framgång är sällan rak

Om du som ledare vill sprida entusiasm och motivation runt dig måste du själv visa din passion. Många ledare underskattar deras del i för att få motiverade medarbetare.

Den mentala styrka av ett team består av glädjen man känner när man arbetar, upplevelsen av gemensamma framgångar, hur roligt man har tillsammans och inte minst, ledarens ledarskapsstil.

Känslan att man behövs  och att ens arbete är uppskattad är viktigast för oss. Var och en skall känna att man vill ha hen.

Motivation betyder inte att jag måste göra något utan att jag VILL göra något. Det kan vara väldigt olika saker som driver oss att vi vill göra något och därmed får oss att känna motivation.

Några recept för en bättre motivation:

Varför

Varför vill du göra det du gör? Ett starkt varför är den avgörande faktorn för att vi vill göra något. Ännu bättre blir det om du hittar orsaker (svar på varför) som berör dig känslomässigt.

Definiera dina mål

Vilka mål har du gällande dina relationer, ditt arbete, ditt boende, din hälsa? Fokusera på det du vill uppnå och inte det du vill undvika. Du säger till taxiföraren inte heller vart du inte vill. 

Ha en plan

Ett mål utan plan är enbart en dröm. Bäst vore det om du ställer dig varje dag på nytt frågan: ”Kommer jag mitt mål ett steg närmare med det som jag nu gör?”

Sätt upp delmål

Dela upp dina mål i delmål. Därmed säkerställer du regelbundna framgångsupplevelser.

Strunta i bortförklaringar

Slösa inte bort genom att förklara dig varför du inte ännu har börjat. Titta dig själv i spegeln och bestäm dig att börja NU!

Tillåt dig att vara framgångsrik

Många hindrar sig själv från att vara framgångsrik på grund av att deras självbild representerar en förlorare, någon som ofta har otur eller någon som inte är värd att lyckas. Ändra på det! Se dig som en vinnare, en som attraherar tur och en som är värd att lyckas.

Ha rolig

Skulle du hålla på med det du gör även om du inte skulle förtjäna pengar på det? Om svaret är ”ja”, då har du hittat den rätta motivationen.

Belöna dig! Fira!

Belöna dig själv och fira varje gång du lyckas att nå ett delmål eller huvudmål.

Ta hjälp

Vem kan vara till hjälp för dig? Se dig omkring vilka personer som kunde stöda dig. Vem kunde vara en rollmodell/förebild för dig? Vem kunde vara din mentor som påminner dig om vad som är viktig? Vem kunde du tänka dig att skriva under ett målkontrakt med?

18/07/20202 Comments

Q & A för online kurs i mentalträning

Online kursen börjar på tisdagen den 21 juli. Ännu är det möjligt att anmäla sig fram till måndag kväll kl. 21. (Anmäl dig här). Det är just registreringen av anmälningarna som ställde till det under de senaste två dagarna. Intresset för kursen överträffade alla förväntningar och systemet för anmälningarna kraschade. Det orsakade en hel del irritation bland intresserade personer som ville anmäla sig som jag vill be om ursäkt för. Vi öppnade därför för fler deltagare och sen fredag kväll är det återigen möjligt att anmäla sig.

Eftersom det kom en del frågor om kursen vill jag svara här i form av ett inlägg:   

Q: Vad kan man förvänta sig av kursen ”Mental träning kan förändra ditt liv”?

A: Kursen ger dig grundkunskaper i mental träning. Du lär dig att hantera dina känslor och det ger dig möjligheten kunna ändra vissa av dina tanke- och beteendemönster. Kursen innehåller också att arbeta med sina mål och drömmar. Du får verktyg för att sätta upp ett målkontrakt med dig själv och en handlingsplan. Och inte minst kommer vi att ta upp hur du kan stärka ditt självförtroende och din självkänsla för att bli nöjdare med dig själv och få ut mer av dina relationer, ditt arbete, din idrott eller ett på ett annat viktigt område i ditt liv.

Q: Krävs det ett aktivt deltagande i form av grupparbete och liknande?

A: Nej, absolut inte. Kursen hålls i form av en live föreläsning. Det finns möjligheten att ställa frågor via chat. Men du behöver alltså inte oroa dig att du skall delta i någon diskussion eller liknande. 

Q: I programmet står det två olika klockslag kl.11 och kl. 19. Hur kan jag veta när jag skall delta?

A: Varje modul hålls två gånger samma dag för att alla intresserade har möjlighet att delta. Det är du själv som väljer om du vill delta kl. 11 eller kl. 19.

Q: Jag är tävlingsidrottare. Är kursen något för mig om jag vill utveckla min mentala styrka?

A: Det beror på om du redan har lång erfarenhet med mental träning. Om du inte ännu har så stora kunskaper och erfarenhet med mental träning är kursen definitivt något som jag kan rekommendera dig.

Q: Får jag ett kursintyg?

A: Nej, den här kursen är ingen utbildning utan enbart en investering i dig själv.

Q: Behöver man anteckna på kursen eller räcker det bara titta och lyssna?

A: Alla deltagare får en sammanfattning efter varje modul tillsammans med länken för följande modul. Men det är förstås upp till dig om du vill göra anteckningar för dig själv under föreläsningen.

Q: Jag vill utbilda mig till coach. Rekommenderar du att jag deltar i kursen?

A: Mental träning är en del av coaching och därmed kan jag verkligen rekommendera kursen. Däremot lär du dig inget om coaching eller hur man arbetar med andra utan fokus är helt på dig själv. Jag kan däremot avslöja att det planeras som bäst en online utbildning till mental rådgivare som kör igång i slutet av september. Mer info om det kommer i augusti.

Jag ser fram emot att också du är med på online kursen ”Mental träning kan förändra ditt liv”. Här kan du anmäla dig.

12/07/2020Inga kommentarer

Gör som Marcus Grönholm och många andra världsmästare

Läs YLE's artikel här

Hur vore det att investera i dig själv den här sommaren? Kanske du inte blir världsmästare men jag lovar att du får fina resultat när det gäller ditt välmående. Du blir medveten om dig själv och lär dig tänka lite annorlunda och därmed kan du också ändra ditt beteende. Egentligen vet ju de allra flesta av oss vad vi borde ändra/göra för att bli gladare, nöjdare och friskare men vi väljer en bekvämare väg. Online kurs i 3 moduler för endast 38 € inkl. moms. hjälper dig att ändra på det.

Mer info och anmälning här (begränsat antal)

15/06/2020Inga kommentarer

Ta chansen att etablera dig som coach eller föreläsare

Läs mer och anmäl dig till kursen här.

04/06/2020Inga kommentarer

Egen hemsida är ett måste (De bästa tipsen för coacher, tränare och rådgivare) Del 4/10

Du läser del fyra av totalt tio inlägg med tips och råd för alla som arbetar (eller vill arbeta) med coaching, träning, talaruppdrag och allmän med rådgivning. 

Här hittar du de förra tre inlägg till temat.

Utan egen hemsida fungerar idag ingenting om du vill bygga upp en verksamhet på heltid som coach eller föreläsare. Vad gör man om man hör ett namn av en coach eller föreläsare? Man googlar! 

Man kan byta ut tjänster och produkter men inte människan bakom dem. Människan intresserar. Därför lönar det sig att sätta upp en kort beskrivning av dig (dock inte din CV, ingen tar sig tid att läsa den) och absolut minst ett foto av dig på din hemsida.

Vad intresserar dina potentiella kunder gällande din person? Främst dina kompetenser, dina värderingar och dina visioner. Om du har vunnit utmärkelser ska du absolut lista upp dem på din hemsida. Skriv gärna också om vilken nytta dina tjänster och produkter ger för kunden. Men var försiktigt med löften du ger. Lova aldrig något som du inte vet om du kan hålla dem.

Om du vill få hjälp med att positionera dig på ett framgångsrikt sätt, rekommenderar jag dig min online kurs ”Vägen till coach/föreläsare på heltid” som består av fem moduler som startar den 29 juni och avlutas den 3 augusti. 

Läs mer och anmäl dig till kursen här.

24/05/2020Inga kommentarer

Ju mindre desto bättre! (De bästa tipsen för coacher, tränare och rådgivare) Del 3/10

Du läser del tre av totalt tio inlägg med tips och råd för alla som arbetar (eller vill arbeta) med coaching, träning, talaruppdrag och allmän med rådgivning. 

Här är länken till del 1 och till länken till del 2 

Ju mindre du har att erbjuda för dina kunder desto bättre. Många coacher och föreläsare tror att de behöver erbjuda många olika tjänster och ämnen. Men det är fel väg att gå.

Satsa istället på en tjänst eller ett föreläsningsämne som du kan positionera dig som specialist och expert. Enbart på detta sätt lyckas du att etablera dig på den enorm stora marknaden bland alla coacher och föreläsare. 

Sen när du har övertygat din kund, kan du börja erbjuda dina andra tjänster och andra föreläsningsämnen. Men att försöka att sälja av allt på en gång fungerar inte. Lita på mig, jag har försökt det!

Ta dig tid och fundera en stund:

Vilken tjänst eller vilket föreläsningsämne kan jag välja för att positionera och etablera mig som en expert på marknaden?

Och vilka tjänster och ämnen kan jag efter det erbjuda när jag har mina kunder?

Om du vill få hjälp med att positionera dig på ett framgångsrikt sätt, rekommenderar jag dig min online kursen ”Coach/föreläsare som heltidsjobb” som består av flera moduler och genomförs under sommaren så att du är mer än redo för att kunna köra igång i höst.

Läs mer och anmäl dig till kursen här.

21/05/2020Inga kommentarer

Intresserad för coaching, ledarskap eller mental träning?

Det finns många organisationer och företag som håller kurser i coaching och ledarskap. Åbo Akademi/Öppna universitet erbjuder ett mycket attraktivt utbildningsprogram inom ämnet utvecklingspsykologi/idrottspsykologi i coaching och ledarskap samt mental träning (varje kurs 5 studiepoäng) och det till mycket förmånliga kursavgifter. Feedbacken på kurserna jag hittills har hållit, har varit strålande och jag ser verkligen fram emot att få dela med mig mina kunskaper och erfarenheter från 25 år heltidsarbete inom branschen.

Anmälningar öppnar först i augusti men reservera redan nu följande datum om du vill vara med. Kurserna är planerade att hållas på plats men det finns en uppenbar risk, eller ska vi säga en stor möjlighet, att de  genomförs online.

Hösttermin 2020

Mental träning i Vasa Academill

2 okt. kl.16-20 och 3 okt. kl. 9-14

6 nov. kl.16-20 och 7 nov. kl. 9-14

Ledarskap i Jakobstad (samarbete med Arbis)

13 nov. kl. 16.30-21 och 14 nov. kl. 10-14.30

24 nov. kl. 17-21 och 8 dec. kl. 17-21

Ledarskap i Mariehamn (samarbete Högskola på Åland)

20 nov. kl.   , 21 nov. kl.     och 22 nov. kl.

Vårtermin 2021

Coaching i Jakobstad (samarbete med Arbis)

22 jan. kl. 16.30-20.30 och 23 jan. kl. 10-14.30

9 feb. kl. 17-21 och 23 feb. kl. 17-21

Ledarskap i Helsingfors (samarbete med Arbis)

29 jan. kl. 16-20 och 30 jan. kl. 9-14

19 mars klö. 16-20 och 20 mars kl. 9-14

Ledarskap i Vasa Academill

5 feb. kl.16-20 och 6 feb. kl. 9-14

12 mars kl. 16-20 och 13 mars kl. 9-14

Idrottspsykologi / Ledarskap

Vi arbetar båda teoretiskt och praktiskt med ledarskap och chefskap. Vi berör också visioner, kommunikation, makt och inflytande. Kursen ger dig en god självkännedom och en förmåga att hantera konflikter. Du lär dig att förstå individ- och grupprocesser och vad som krävs för att leda individer, grupper eller organisationer.

Idrottspsykoligi / Coaching

Har du ett arbete där du skulle vilja använda dig av coaching? Är du en idrottsledare som vill fördjupa sig konsten att coacha?Är du lärare eller förman och skulle gärna integrera det coachande förhållningssättet i din undervisning resp. din ledarstil? Eller strävar du efter att utveckla dig själv och vill lära mer om coaching?

Idrottspsykologi / Mental träning

Kursen vänder sig till tränare, lärare och ledare och såväl tävlings- som motionsidrottare och icke-idrottare, eftersom framgångsfaktorerna är desamma inom idrott som inom andra områden. Kursen handlar om hur man kan träna mentalt för att nå bästa möjliga resultat, främst inom idrott, friskvård och hälsa men även i din egen yrkeskarriär och privatliv. Kursen ger både teoretisk och evidensbaserat praktiskt tillämpbart kunskap.

© 2020 Christoph Treier Ab

© 2020 Christoph Treier Ab

© 2020 Christoph Treier Ab

Design av Studio KU med hjälp av flera ton Schweizisk choklad ??

Sidan är byggd av kul.studio med hjälp av flera ton Schweizisk choklad ??

Sidan är byggd av kul.studio med hjälp av flera ton Schweizisk choklad ??