08/07/2018Inga kommentarer

Mental träning hjälpte England att avancera till semifinalen i fotbolls VM

England visar sig från sin allra bästa sida i fotbolls VM. De verkar vara mentalt starkare än någonsin. En av orsakerna är att man redan i november 2017 har anlitat mentaltränaren Dr. Pippa Grange för att bygga upp en vinnande laganda som präglas av mycket självförtroende.

Grange har bland annat jobbat mentalt med Australiens simlandslaget inför OS 2012. Nu är hon med i Englands ledarteam i Ryssland.

Hennes stora styrka är att förmedla ett positivt tänkande till alla i laget och lära dem att kunna hantera situationer där man står under särskilt stor press som till exempel vid straffar.
Det är dock inte första gången att England har en mental tränare med i ledarteamet. Men Dr. Steve Peter hade inte mycket jobb med spelarna eftersom tränaren Roy Hodgson överlät det till spelarna om de ville arbeta med Peter eller inte. Det blev sist och slutligen bara några få spelare som tränade mentalt. Det är annorlunda i år då alla jobbar individuellt och i grupp med mental träning. Hon inkluderade också tränarteamet i dessa samtal.

Här några axplock hur Pippa Grange utvecklar spelarnas mentala kapacitet:

Spelarna vill som alla andra idrottare, och generellt alla människor ha något att tro på - en vision, ett mål som man kan satsa på. Och de vill (som oss alla andra också) tillhöra en grupp eller organisation som man kan vara stolt över.
I teamets gym har hon satt upp olika affischer med motton som ”Framgång är något som man förtjänar sig”.
Hon fokuserade i sina samtal mycket på förhoppningar och rädslor inför vm turneringen.
Grange uppmanade också spelarna att de ska öppna sig mera för varandra och också dela med sig personliga berättelser. Hon vill att spelarna vågar visa sina känslor inom teamet.
England jobbade också en hel del med visualiserings övningar (föreställa sig olika händelser i fantasin och hur man vill reagera på det). Särskilt straffsparkar har visualiserats flitigt.

Spelarna själva tycker att de nu kan handskas mycket bättre med jobbiga situationer och känner sig generellt i bättre balans med ett större självförtroende tack vare träningen med Pippa Grange.

24/06/2018Inga kommentarer

Förändringsledarskap och global pr för Jakobstad

Förra veckan intervjuades jag av Sarah Väre för ett magazine som kommer ut i hela världen. Fokus riktades förutom på mig på ämnet förändringsledarskap. Det kändes inspirerande och givande att jag fick ge mina synpunkter på det, eftersom jag har jobbat mycket med förändringsledarskap de senaste tre åren. Vill bara återge en tanke här på bloggen som jag tog upp i intervjun:
När det gäller ledarskapet i förändringarnas tider läggs oftast mycket vikt på att leda de olika processer men man glömmer att leda människorna. Det gäller för ledaren att vara observanta på deras reaktioner, beteenden och känslor under processen.
När det gäller förändringar, kommer vi alltid ha att göra med motståndare. De motiverar sitt motstånd allra oftast med att kvalitén och servicen för kunderna och/eller samarbetspartners blir sämre. Som ledare är det viktigt att man förstår mekanismen bakom det. De oroar sig nämligen i själva verket för sina arbetsplatser (tänk om jag inte får fortsätta med mitt arbete) eller/och så oroar de sig för att deras kompetens inte längre kommer att räcka till efter förändringsprocessen. Oron över att kvaliteten eller servicen blir lidande är i de flesta fall bara ett svepskäl. Därför är det viktigt att en ledare förstår deras ”äkta och riktiga” oro och lyckas hantera motståndarna genom att välja ett mycket transparent förhållningssätt och integrerar alla inblandade så tidigt som bara möjligt i processen.

Efter intervjun var det dags för fotografering. Jag är glad att fotografen Kasper Dalkarl valde Skatan kvarteret i Jakobstad som plats. Skatan är känd för sina trähus och ett helt fantastisk miljö (se fotot nedan).
Vilken fantastisk reklam det kommer att bli för Jakobstad över hela världen.

23/06/2018Inga kommentarer

Intresserad i skidning och långlopp?

Några dagar för midsommar arrangerade vi - Dan Liljeqvist från Azeta Consulting, Eric Storvall från ES Endurance  och jag, en informationskväll för alla med intresse för skidning och i synnerhet för långlopp. Trots att vi befinner oss mitt i sommaren, Jaro spelade samtidigt hemmamatch och i tv sändes VM fotboll kom det drygt 50 personer. Det om något visar hur stort intresset är för långlopp i Jakobstadsnejden.

Eric Storvall gav en mycket intressant inblick i hans sommarträning och passade samtidigt på att presentera, ett i vår region, lite mindre känt långlopp - Engadin skimarathon/Schweiz (foto nedan).
Efter Erics presentation informerade jag om nyttan av den mentala träningen för skidåkare. Läs mer om det på Erics blogg - här.

Träffen avslutades med Dan som undrade om att det finns ett intresse för att regionens långloppsåkare skulle organisera sig och hur en sådan organisation i så fall kunde se ut. Det finns ännu många öppna frågor men under det avslutande minglet visade det sig tydligt att det finns ett behov för gemensamma träningar, träningsläger (både under sommaren och förvintern) och inte minst gemensamma resor med service till långloppsevents. Eftersom ingen förening erbjuder långloppsverksamhet skulle det åtminstone behövas ett fungerande nätverk.

Intresset överträffade alla våra förväntningar och gav mersmak att fortsätta jobba för ett långloppsteam som riktar sig dels till elitåkare men minst lika mycket till ambitiösa motionärer (nej - du behöver inte vara elitmotionär för det).
Hör gärna av dig om du själv är intresserad eller om du har synpunkter (i kommentarfältet eller email till: treier.coaching@gmail.com.

Jag kommer att skriva mera om hur projektet framskrider här på bloggen under sommaren.

21/06/2018Inga kommentarer

En mamma är tusen gånger mer värdefull…

Det här inlägget kommer antagligen att uppröra många mammor men den smällen tar jag. Jag rör mig ofta i högstadieskolor och gymnasier för att hålla föreläsningar och kurser. Det uppstår ofta personliga samtal med eleverna, bland annat om deras relation till föräldrarna. Ungdomarna är i ett brytningsskede i livet eftersom de håller på att bli självständiga.

En sak som väcker mycket känslor hos tjejer är mammor som vill ta rollen som sin dotters bästa vännina. Jag skulle kunna återge otaliga berättelser där flickor berättar hur pinsamt det är att ha en mamma som försöker klä sig och ofta även bete sig lika ungdomligt som de själva gör. De tycker att det inte finns något mer generande än när de får höra av tredje personer de möter, att det är svårt att skilja vem som är mamman och vem som är dottern. Kommentaren väcker förstås de motsatta känslorna hos den ungdomlig-moderna mamman.

Men döttrarna vill ha en mamma och inte en bästa vännina i form av sin mamma. En bra mamma är den bästa, mest förtroende ingivande människan som ett barn kan ha under hela sitt liv. En bra mamma är tusen gånger mer värdefull än en bästa vännina (som dessutom ofta kan bytas ut mot någon annan under livets gång).

Jag förstår att en mamma kan uppleva en ego-boost när hon kan klä sig i sin dotters kläder och får höra att de nästan ser likadana ut men dottern önskar sig mest av allt en mamma som hon kan ha som rollmodell. Och inte tvärtom att dottern blir något som en rollmodell för mamman.

Det jag skriver om gäller förstås långt ifrån alla mammor. De flesta mammor är precis det som döttrarna vill ha - en rollmodell och den mest värdefulla människan i deras liv.

Innehåll & bilder © 2018 Christoph Treier Ab. Branding & Design © 2018 Bruket Design Agency. Alla rättigheter reserverade.

Cookie policy & Integritet

Sidan är byggd av Christophs varumärkesbyrå Bruket Design Agency, med hjälp av flera ton Schweitsisk choklad 🇨🇭