Jul - dagar med kärlek och vänskap. Ett bra tillfälle att fundera lite över vad vänskap betyder och vi alla vill ha vänner. Antalet vänner är dock på inget sätt ett mått för hur populära vi är. Hellre en riktig vän än dussintals falska vänner.

Vänskap är en mycket särskilt form av relation till en annan människa i min omgivning. Det finns inget konkurrenstänkande istället mycket respekt, tillit, öppenhet och ärlighet.
Man har roligt tillsammans och njuter av livet. Man delar upplevelser och erfarenheter tillsammans med en vän. Jag kan fråga en vän om råd och vet att allt jag berättar stannar mellan oss.
Ibland kan jag ha svårt att ta till mig svaren jag får eftersom de kan göra ont. Men jag vet att mina vänner förstår mig och därför kan jag vara mig själv bland dem.

Intressant är att 50 procent av alla vänskapsband rinner ut i vattnet inom sju år (Krüger 2014). En sann vänskap är den största rikedom vi kan få i livet.

Det går inte att uppskatta tillräckligt mycket att ha en vän som man kan prata med om allt. Samtal med en vän är också alltid en möjlighet att orientera sig på nytt eftersom en god vän fungerar som en spegel. En vän är inte någon som säger ja till allt och tycker att allt är bra som man håller på med. En vän vågar säga ifrån och vågar konfrontera dig med dina mörkare sidor.
En vän är någon som vet allt om dig och tycker ändå om dig.
Eller som Tullius Cicero skrev: En sann vän visar sig framför allt i svåra och osäkra livslägen.

Vänskap är också en viktig hälsofaktor. Människor som är omgivna av vänner är nöjdare och friskare. Vänskap minskar risken hjärt- och kärlsjukdomar samt depressioner (Tovar 2017).
Vänner minskar stress och ökar välmående (Franz J. Neyer).
Studier under en 20 års lång tid kunde visa att vänskap kan förebygga utmattning. Ta dig tid för familj och vänner, ditt liv blir inte bara rikare utan du blir resp. håller dig också friskare (Dobmeier 2016).

"Julen är också tiden att visa tacksamhet och framför allt ödmjukhet mot alla människor som dagligen gör gott för andra."