Hur kan jag spara energi och hur kan jag vinna energi? Det är två viktiga frågor i dagens arbetsliv. Förra veckan föreläste jag för lärare i Tammerfors om betydelsen av återhämtning och vila.

Läraryrket kräver alltmer energi, tid och ork. Men betydelsen av vila och återhämtning talas det väldigt lite om. Vill vi fortsättningsvis ha en skola i världsklass i Finland behöver vi utvilade lärare som mår bra.

Följande konkreta råd är förstås inte enbart för lärare 🙂

Fyra sätt att spara energi

Gör dig av med energitjuvar. Var kritisk vem du tillbringar din tid med. Människor som är negativa eller rentav gnällspikar har inget i din värld att leta efter om du vill vidhålla en hög energinivå. Det gäller att komma ihåg en viktig sak när det gäller människorelationer:
De fem personer som du har mest att göra med påverkar dig mycket mer än du anar.

Du är inte slut på grund av att du jobbar för mycket. Du är trött på grund av att du gör för lite av det du tycker om att göra. Vad är det som du gärna skulle vilja göra men som du på länge inte har tagit dig tid för?

Sluta med att försöka göra det rätta för alla. Se till att du styrs inifrån. Ställ alltid frågan ”varför” före du gör något för att bli medveten om att du gör det för att du måste eller för att du vill.

Sluta att prata om allt som du skall göra. Låt istället dina handlingar tala. Du kommer att spara mycket energi på det.

Fyra sätt att få energi

Omge dig med positiva människor som ser positivt på livet. Precis som jag nämnde redan så påverkas du (din attityd, livssyn och kommunikation) av de fem personer som du umgås mest med.

Utmana dig själv och bege dig ibland utanför din bekvämlighetszon. Känslan av tillfredsställelse är oslagbar efter att du har klarat av det. När har du senast varit utanför din bekvämlighetszon? Jag slår vad om att du minns den härliga känslan efteråt.

Var snäll mot dig själv och unna dig något! Att bry sig om sig själv är något helt annat än att vara självisk. Det är faktiskt en stor skillnad.

Behandla dig själv som du behandlar en god vän. Om en vän misslyckas med något tröstar och stöder du hen, men hur förhåller du dig till dina egna misslyckanden?